Gemiste kansen

Gepost door Koen op 3 april 2017

Een klein stukje over t weekend en een therapeutisch verhaal + analyse mijn eigen partij.

In aanloop naar deze wedstrijd was er erg veel vertrouwen in een goede afloop en geheel onterecht is dat natuurlijk niet. Ik heb geen berekening gemaakt, (voor of na de wedstrijd) misschien dat Pieter of Arjan hier een gefundeerde uitspraak over kan doen, maar met een gemiddeld ratingverschil van 265 en N=8 gok ik dat de kans, op basis van kille cijfers zo'n 95% is dat SISSA 2 de wedstrijd van Assen wint. Uiteraard heb je tijdens de partij niets aan deze cijfers en dat bleek ook snel tijdens de wedstrijd.

Tien dagen van te voren werden er (dank Assen) al twee wedstrijden vooruit gespeeld. De kansen wisselden wel enigszins, maar de 1-1 uitkomst voelde als onverdiend weinig voor ons. Hoe sterk dit gevoel is gekleurd door een subjectieve blik weet ik niet. Wat ik wel weet is dat deze 1-1 tussenstand, die zelfs nog sterker tegen de cijfers inging, een waarschuwing had moeten zijn. Zaterdag bleek echter al snel dat cijfers niets uitmaakte. Hummel stond in mijn ogen al snel slechter, Julian stond ongeveer gelijk en het leek moeilijk voor hem om echte winstkansen te ontwikkelen. Floris en Frits stonden objectief niet beter, Hendrik gelukkig wel, maar ikzelf kwam net in zwaar weer terecht. Op dat moment vertelde Roland me wat droevig nieuws over een bekende NOSBO schaker met daarbij zijn excuses omdat hij de ervaring met slechtnieuwsverhalen had dat deze een negatief effect op het schaakresultaat konden hebben. Ik kon hem gelukkig mededelen dat ik, als ik verloor, de verliezende zet net had gespeeld. (12.... Pc5)

De zet die ik speelde was inderdaad niet zo goed, ik besloot daarom door een stukoffer wat verwarring te zaaien en in een zeer goede stelling ging Pieter al snel de fout in. Vanaf dat moment leek mijn stelling steeds beter, net als de kansen voor het team. Julian en Floris waren inmiddels op weg naar winst, net als Hendrik naast mij. Frits en Hummel verloren helaas, maar we kregen de tussenstand van 3-3 met Hendrik en mijn partij in volle gang. Hendrik had inmiddels wat mindere zetten gedaan, maar hij leek een stelling te hebben waarin hij in ieder geval nog even kon duwen en nooit kon verliezen. Daarnaast had ik inmiddels een gewonnen en niet te verliezen eindspel op het bord. Bij Hendrik werd het inderdaad remise, maar mijn stelling was nog steeds gewonnen. Van een slecht begin leek het dus in een nipte overwinning te eindigen, ik bestelde een biertje voor het laatste half uur en deed rustig wat zetjes. Toen ik echter een wonderschoon motief op het bord zag verschijnen probeerde ik dit met alle macht naar winst te rekenen. Dit lukte (dacht ik) dus liet ik mij verleiden tot een zet die het stellingstype veranderde. Dit bleek een slechte inschatting en toen ik tot twee keer toe verrast werd door een goede zet van Pieter was de stelling zelfs potremise. Ik dacht echter nog een pad langs de rand van de afgrond naar de overwinning en daarmee het kampioenschap te zien, maar na twee stappen donderde ik de afgrond in en vergooide het kampioenschap.

Ik heb toen een minuut of 20 glazig voor me uitgekeken, met een geest vol ongeloof en verbazing. Uiteraard baalde ik van het missen van het kampioenschap, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dit nog gaan halen in ronde 9. De meeste aandacht ging uit naar mijn eigen dwaling in deze partij. Twee dagen later bedenk ik mij echter dat deze wedstrijd en deze partij alles is dat schaken voor mij tot zo'n geweldig spel maakt. Ik krijg best vaak de vraag wat ik leuk vind aan schaken en steevast is mijn antwoord dat ik er van geniet dat 1 fout, 1 misser, vaak fataal is in mijn partijen. Een goede partij spelen vergt daarom een concentratie die ik vaak bij andere dringen niet kan of wil opbrengen. Bij schaken lukt dit echter meestal wel, omdat een verlies zo extreem kut is. Een overwinning is vaak ook erg prettig omdat je weet dat je tegenstander ook absoluut niet wil verliezen en dus echt zijn of haar best doet. De ratings bij schaken zeggen daarnaast wat over resultaat uit het verleden maar tijdens een partij moet je gewoon weer zelf de beste zetten vinden. Dat Assen, tegen alle verwachtingen in, deze wedstrijd wint is hoopvol voor iedere schaker die beter wil worden. Nu moet ik weg om te gaan fietsen met ten Vergert. ;)

Mijn partij met analyse: http://chess.tuxtown.net/game/view/id/58e25c89dc11...