SISSA3 WINT TWEEDE STADSDERBY VAN GC3

Otto, gepost op 19 maart

SISSA3 WINT TWEEDE STADSDERBY VAN GC3

 

Zaterdag 11 maart heeft Sissa3 overtuigend de punten gepakt van GC3. Sissa 3 heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. Of het echt overtuigend was is natuurlijk interpretabel, maar je bent er nooit zeker van wie er meeleest. Maar gezien de ontwikkelingen op de borden had er een grotere overwinning dan 3,4 - 4,5 ingezeten. Echter waren sommige stellingen dusdanig gecompliceerd dat zelfs achteraf bij de analyse er niet altijd duidelijkheid was.

 

De opstelling had twee bijzondere spelers tegenover elkaar gezet op bord 4: Ernst Jan Pastoor (die wat meer gewicht in de schaal legt dan zijn tegenstander met een lichaamsbouw van 2 meter hoog en 1,5 meter breed en altijd schaakt in de DEFCON5-modus) speelt tegen de 9-jarige Machteld van Foreest (twee turven hoog en is op het schaakbord vaak op oorlogspad.) Beiden speelden volop op de aanval. EJP had via de vleugels een prachtige aanval opgezet maar werd vlak voor de beslissende goal lelijk op de achilleshiel (f7) getackeld waardoor een zeker punt toch nog in remise verzande. Geen schande aangezien Machteld een tactisch wonder is. Voor het publiek en teamgenoten was het een buitengewoon enerverende partij.

 

Edim speelde op bord 3 tegen de sympathieke voorzitter van de Groninger Combinatie Robert de Boer. Edim was gekomen om er een echte partij van te maken en dat lukte ook op de een of andere manier. Edim is in topvorm, speelt altijd zeer geconcentreerd en is een inspirerende teamgenoot. In iets betere stelling wist Edim zijn tegenstander pardoes mat te zetten. Een soort zelfmat waar Edim misschien wel meer van schrok dan zijn tegenstander.

 

Tussenstand 0,5-1,5 voor de onzen en gezien de overige stellingen zaten de GUC-ers wat mismoedig achter de andere borden.

 

Op bord 7 speelde Carl Hoekstra. Carl ken ik nog uit een vorig schaakleven en weet dat je tegen hem eerst drie keer moet winnen voordat je het punt binnen hebt. Aangezien zijn tegenstander het maar twee keer probeerde besloot Carl remise overeen te komen. Een nuttig halfje van de schaker wiens gemoedstoestand altijd in de ZEN-modus staat.(schaakt...)

 

Op bord 5 speelde Casper Rupert. Onze HTML-goeroe pakte een pion en ja, die krijg je van hem dan niet meer terug. Met veel plezier moet hij het toreneindspel uitgespeeld hebben. Een welkome en verdiende overwinning!

 

Inmiddels stond het 1-3 voor ons. Of 3-1 aangezien beide teams thuis speelden...

 

Als Willem Sipkema kan verdedigen dan wint hij. Echter werd hij sleeks aan de rechterzijkant aangevallen. Aangezien Willem meer links georiënteerd is werd hij even overvallen door deze populistische zet, raakte vervolgens wat gedesoriënteerd en moest zich neerleggen bij een nederlaag. (Het schijnt dat hij in de kroeg de gedronken 9 biertjes toch nog als een overwinning heeft beschouwd.) 

 

Op bord 2 speelde Eric-Jan een Benoni met een glimlach waarbij de Mona-Lisa nog verbleekt. Naar mijn idee moet hij ergens een winst gemist hebben. Zijn "ietwat jongere" tegenstander wist echter met een scheermes de schilder-achtige stelling van zwart te verminken en haalde het punt binnen.

 

Ik speelde op bord 1 tegen Mark Kruit en had de intentie om de hele boel op het bord te laten ontploffen om een goed resultaat te forceren. Echter speelde er tijdens de partij bij mij een vervelende kaakontsteking op. Dat krijg je ervan als je je tijdens de partij loopt te verbijten....

Inmiddels stond het 3-3 voor GC3. (omdat GC3 toch wat meer punten bij elkaar had gesprokkeld dan verwacht....). Er zijn nog twee partijen bezig. Elias heeft een toren eindspel met een pion meer die op zijn minst remise is en in mijn partij had de ontsteking in mijn kaak zich inmiddels verplaatst naar mijn stelling.

Een spannende stelling waarin ik dacht de winst eenvoudig binnen te hengelen koste toch veel moeite omdat Mark zich op een geweldige manier buitengewoon creatief aan het verdedigen was. Het publiek begon zich inmiddels om ons bord te verzamelen om de beslissende fase mee te maken. Via, via hoorde ik dat men zelfs op de vensterbanken was gaan staan en in de gordijnen hing om getuige te zijn van het spannende slot. Zelf had ik weinig door van wat er om mij heen gebeurde. Zelfs een fanfare in de speelzaal zou ik denk ik niet opgemerkt hebben. In een konings-aanval wist ik een stelling te bereiken waarbij zwart matgezet zou worden ondanks een aanstaande promotie van een pion op c2.

 

3-4 voor Sissa en Elias kon nu rustig remise maken waardoor de teamoverwinning binnen was.

Nog een overwinning erbij en we zijn veilig. Ik heb er alle vertrouwen in. SIssa 3 is nu echt los!!

 

(Met dank aan het verslag van Robert de Boer van GC3)