Verslagen

Stuur een verslag in

ZZS! 1 – SISSA 2: Een rommelige match

Geschreven op 18 dec. 2018 door AJ

ZZS! 1 – SISSA 2: Een rommelige match

Het is zaterdag 15 december. Tijd voor de belangrijkste wedstrijd van SISSA 2 KNSB tegen ZZS! 1 in Zwolle. Onze teamleider Sjoerd had gezorgd voor een strakke planning. Om 11.30 uur vertrokken we dus met 8 spelers van Station Groningen met twee auto’s. Zolang je kan cruisen met Kroezen en Writsers de ruimte krijgen*, kom je altijd op tijd. Of zelfs een half uur te vroeg.

*Credits naar Sjoerd

Om 12.30 uur staan we in SIO, de speellocatie van ZZS! 1. Om na ongeveer een kwartier van de tegenstander te horen dat er geen zaal gereserveerd is. Blijkbaar was de datum wel doorgegeven, maar niet op de agenda van het wijkcentrum terecht gekomen. Ik dacht in de eerste instantie dat dat kwam doordat er geen bevestiging was gevraagd. Achteraf werd mij duidelijk gemaakt dat die bevestiging aan ZZS! 1 is gegeven, de club er dus helemaal niets aan kon doen en dit toch echt aan het wijkcentrum te wijten was.

Terwijl we wachten op een oplossing worden we verwelkomd met een zo nu en dan valse blokfluit. Mijn gemoedsrust wordt daar niet beter op. Ondertussen zoekt ZZS! 1 samen met het wijkcentrum hard naar een oplossing, die wordt gevonden. Over een half uur kunnen we beginnen in twee gescheiden zaaltjes. Nou ja, het zij zo. We kunnen in ieder geval beginnen. Je begrijpt dat dit geen ideale omstandigheden zijn geweest voor zo’n belangrijke wedstrijd. Maar goed, zorgen dat je je concentratie kunt herpakken en vasthouden is natuurlijk ook een onderdeel van het schaken.

Inmiddels is het 13.30 uur en zitten Jorn, Tjeerd, Sjoerd en Aneta in deze volgorde in zaal 6. In zaal 5 ertegenover zitten Sophie, Writser, Annemarie en Roland, ook in deze volgorde. De wedstrijdleider sprak ons toe met uiteraard excuses, wat algemene informatie en het leuke feit dat ZZS! is opgericht door twee oud-Sissanen. Met de gastvrijheid van ZZS! 1 zit het in ieder geval wel goed. Dan mogen we nu de klok indrukken.

Aangezien ik niet in vorm ben en in stellingen dingen zag die er niet in zaten, zal dit verslag weinig schaakinhoudelijk commentaar bevatten. Een aantal partijen kan je vinden in de clubapp als je ze graag wilt zien. Je kan natuurlijk ook de spelers zelf naar hun partij vragen op een maandagavond.

Ik begon niet lekker aan mijn partij en was met mijn gedachten ergens anders. De focus was ver te zoeken. Daarnaast helpt een gebrek aan kennis van openingen ook niet. Hoe slecht het dan ging? Nou, ik liet me verrassen door een Siciliaan met e6. Daar deed ik ergens Le3 om mijn paard op d4 te dekken na Lc4. Zo liet ik Db6 toe en had ik geen andere keuze dan het lelijke b3. Vervolgens leek het mij, na ook c3 gespeeld te hebben, een goed idee om zo’n tien zetten met hetzelfde paard te doen. Dat is toch niet erg? Nou ja, wel als je die zetten achter elkaar doet en de rest van je stukken niet ontwikkelt. Na 14 zetten stond ik aanzienlijk minder en op zet 15 ging datzelfde paard op g5 eraf met een dubbele aanval dame met e5+. Ik gaf op en was daardoor om 14.30 uur klaar. De catering was plotseling dicht, dus ben ik maar naar het winkelcentrum gelopen om mijn dramatische partij te verwerken.

Een uur later keerde ik terug om polshoogte te nemen van mijn teamgenoten.

Sophie had inmiddels een remise binnen gehaald. Voor ik weg ging leek haar stelling inderdaad gelijk, met wat moeilijkheden in de ontwikkeling van beide(?) spelers. Maar ja, wie ben ik om vandaag zoiets te beoordelen.

Writser stond een pion voor, maar zijn tegenstander had het loperpaar en veel spel. Hij heeft ergens misschien beter gestaan, maar zag de mogelijke varianten niet zo zitten. Hij nam genoegen met een remise.

Roland kon mij de hand schudden in de zin dat we het onszelf moeilijk gemaakt hadden in de opening. Hij stond nu een pion achter en moest proberen een remise eruit te halen met een paard tegen een loper. Die loper kon hij naar een veld jagen waar een vork mogelijk was. Zo werd het ineens een paard tegen drie pionnen. Na lang zwoegen lukte het hem om de stelling remise te houden.

Aneta speelde Frans en moest ergens in haar partij g6 spelen. Dat had ze liever niet gedaan, maar ze zei dat het wel moest. Haar tegenstander ging voor een koningsaanval en zette haar koning behoorlijk onder druk. Aneta’s stukken kregen steeds minder bewegingsruimte omdat ze moesten verdedigen. Haar stelling stortte even later in.

Jorn speelde heel solide, leek actiever te staan en had misschien een goede kans op winst. Zijn tegenstander bood echter remise aan. Jorn zei dat hij op dat moment de voortzetting niet zag en dit aanbod daarom geaccepteerd had. Achteraf bleek dat er voor Jorn meer in had gezeten. Hoe dan ook, het is een prima prestatie tegen een speler met 254 ratingpunten (1988) meer.

Tjeerd had van tevoren verzocht om op een hoger bord opgesteld te worden. Hij heeft wel bewezen dat ook hij een prima partij kan schaken tegen een speler die 143 punten boven zijn eigen rating zit. Ook Tjeerd stond een pion voor, maar ook hier was het lastig om het promotieveld te bereiken. Het was een toreneindspel met een randpion, wat ook niet makkelijk is. Remise is hier weer een nette prestatie.

Sjoerd kwam volgens mij goed uit de opening en stond vrij snel heel actief. Zijn tegenstander kwam enigszins in de verdrukking en kon het paradepaard op f5 en een spectaculaire koningsaanval van Sjoerd niet meer stoppen. Sjoerd haalde daarmee een ontzettend belangrijk punt binnen.

Ondertussen genoot men van de lekkere patat die door de inmiddels door de catering beschikbaar werd gesteld. Ook over het bier waren mijn teamgenoten tevreden. ‘Desperados is explicitly not for pussies’, aldus Jorn.

De stand werd 4,5 – 3,5. Hiermee staan we op dit moment nog op de eerste plek en 2,5 bordpunt los van ZZS! 1 en maken we nog kans op het kampioenschap. Uiteraard gaan we daarvoor in de laatste twee rondes.

De dag werd afgesloten met een gezellig etentje in Zwolle. Ook daar was ik niet helemaal bij met mijn gedachten, dus heb ik maar wat flarden van gesprekken opgevangen. Iets met pornografische taferelen in de Papengang en Baby Jorn. Doe er maar iets creatiefs mee.

Olé ola, hup SISSA!

 

 


Sissa Sisters knallen met 4,5 - 1,5

Geschreven op 12 dec. 2018 door AJ

De Sissa Sisters knallen met een 4,5 – 1,5 overwinning

Donderdag 6 december speelden de Sissa Sisters uit tegen Groninger Combinatie 3. Met Sophie, Aneta, Annemarie, Maria, Anne en Dionne (in deze volgorde) kreeg GC 3 een damesteam in de sterkste opstelling tegenover zich. De speelsters hadden hun roze dame in de aanslag, maar de meeste besloten om die naast het bord te laten staan. Behalve de steun van deze mascottes kwam Famke ons aanmoedigen. Dit heeft zeker bijgedragen aan onze overwinning.

Ik heb aangeboden het verslag te schrijven, maar heb niet zoveel van de partijen om mij heen meegekregen als de bedoeling was. Ik moet namelijk zelf weer mijn draai vinden achter het bord. Dat is deze avond in ieder geval aardig gelukt.

Ik heb wel iets meegekregen:

Anne haalde een halfje binnen. Ze kwam in een Grünfeld en speelde dit heel solide met wit. Ze heeft vrijwel de hele partij beter gestaan. Ze maakte een klein foutje, waardoor het eindspel onzeker werd. Beide spelers besloten tot remise. Prima resultaat, hoewel er waarschijnlijk meer in zat. De stelling hieronder ziet er in ieder geval prima uit.

stelling

Dionne speelde met zwart en weigerde het damesgambiet aan te nemen. Ook zij speelde een prima partij, had veel initiatief en won met de pragmatische zet Tc8. Zie de stelling hieronder.

Stelling

Maria leek op haar gemak in het Siciliaans en besloot de zwarte koning hard aan te pakken. Dat de onderstaande stelling mat gaat mocht de pret niet drukken. Ze speelde het prima uit na Lxf2. Zie de stelling hieronder.

Stelling

Aneta speelde zoals alle partijen tot nu toe solide en haalde een punt binnen. Helaas heb ik van haar partij ook weinig meegekregen en heb ik geen notatie tot mijn beschikking om deze na te spelen. Ik zal dit verslag aanvullen en van een stelling voorzien zodra dit mogelijk is. (@Aneta, I’ll add your game here later!)

Sophie speelde met wit en kreeg een Benoni op haar bord. Ze speelde dit nauwkeurig en stond naar mijn idee het grootste deel van de avond (iets) beter. Ze kwam een pion voor te staan en belandde in een Dame + Toren eindspel. De tegenstander wist goede zetten te blijven doen en maakte het Sophie daarmee moeilijk in tijdnood. Hij wist een foutje van Sophie te benutten en de kansen te keren, waarna ze ook nog door haar vlag ging. Een goede partij met helaas een zure nasmaak.

Stelling

In mijn partij won ik vrij snel een belangrijke pion op e5. Dit veld kwam zo vrij voor een paard, waardoor ik mij op mijn gemak voelde. In de partij zaten wat tactische motieven waar ik wel iets mee kon. Zo kwam de onderstaande stelling op het bord. Een paar zetten later won ik een stuk met een vork op f6 en besloot mijn tegenstander het daarbij te laten.

Stelling


SISSA-beker 2018/2019

Geschreven op 11 dec. 2018 door Gertjan Haan

Gisteren was het dan eindelijk weer zover; de eerste (en gelijk gedeeltelijk tweede) ronde van de jaarlijkse SISSA-beker. Dit jaar mochten we beginnen aan de bekercompetitie met een recordaantal van 36 deelnemers. In de clubapp opperde Benno een ouderwetse loting, hetgeen geschiedde.

36 deelnemers, dat betekent 4 partijen en dus 8 geluksvogels die niet voor de eerste ronde vrijgeloot worden.

Indeling en voorlopige uitslagen ronde 1
1. Nick - Paul van V.
2. Marcel - Fahri (0-1)
3. Elias - Annemarie (1-0)
4. Aneta - Jorn

Reminder: Ronde 1 dient uiterlijk in december te worden gespeeld

 

Indeling en voorlopige uitslagen ronde 2
1. Enno - Koen (0-1)
2. (Winnaar Aneta - Jorn) - Paul ten V.
3. Ben - Maarten H.
4. Frits - Daniël
5. Wouter - Gertjan (0-1)
6. Famke - Sjoerd (0-1)
7. Tjeerd - Edim (0-1)
8. Willem - Maarten R. (1-0)
9. Kenneth - Elias
10. Raymon - Aditya (1-0)
11. Matthijs - Simon
12. Tjaart - Lydia
13. (Winnaar Nick - Paul van V.) - Benno
14. Dionne - Eric Jan (0-1)
15. Anne van P. - Sander
16. Casper - Fahri

Officiële speeldatum: 14 januari 2019. In overleg met de tegenstander kan hiervan afgeweken worden.
Reminder: Ronde 2 dient uiterlijk in januari 2019 te worden gespeeld.

2 van de 4 partijen van ronde 1 zijn gespeeld. Ons nieuwste Sissaan Fahri won verassend van Marcel, iets met een ingesloten toren gingen de geruchten. Verder een ongelukkige loting voor Elias en Annemarie, die gelijk tegen elkaar moesten, hierbij trok Elias aan het langste eind.

Omdat er slechts enkele partijen voor ronde 1 gespeeld moesten worden, zijn ook alvast een aantal partijen voor ronde 2 gespeeld gisteren. Koen won van huidig clubkampioen Enno, na een interessant eindspel met aan beide kanten 2 pionnen, 2 lichte stukken en een toren als ik me niet vergis. Ikzelf mocht Wouter in 19 zetten matzetten, na wat foutjes in de opening aan wit's kant. Verder won Sjoerd van Famke, al leek het er lang op dat Famke de beste kansen had. Willem wist Maarten R. te verslaan en Raymon was Aditya de baas. Eric Jan won van Dionne en de rest van de partijen van ronde 2 moeten nog gespeeld worden.

 

De loting voor ronde 3 zal later bekend worden, zodra alle uitslagen van ronde 2 binnen zijn.


Lang leve de NOSBO,

Geschreven op 03 dec. 2018 door Maarten

Afgelopen week mochten we weer in de wei. Als hongerige wolven gingen we op zoek naar makke lammetjes. Waarom vang ik zo aan? Wel in de NOSBO zijn erg veel calimero's getuige het schaakblog van Albert Prins (niet te verwarren met Prins Albert). Waarin hij zelf en lotgenoten als Fred Steggink en Johan Zwanepol hun beklag doen over onder andere over de niveauverschillen in de hoofdklasse. Een ander zuur bericht zag ik op de site van Schaakjan. Jan van Os is zoals Koen terecht opmerkte een van de belangrijkste personen in de NOSBO. Zeer integer, altijd actief als reporter (en fotograaf). Maar nu vloog hij mijns inziens een beetje uit de bocht toen hij schande sprak van onze uitslag tegen Leek (waar mijn telefoon prei van maakt). Persoonlijk ben ik van mening dat je over schande mag spreken als het gaat om de schending van mensenrechten en niet over het resultaat van een potje schaak waar je geen toeschouwer van bent geweest. Omdat ik merk dat ik me hier in verhoogde mate aan ga storen heb ik besloten mijn gedachten aan het digitale papier toe te vertrouwen.

 

De competities zijn op de schop gegaan. Zowel de NOSBO als de KNSB. Dit zijn beslissingen waar we schakers maar een geringe invloed op hebben. Nu beide competities los van elkaar staan bestaat er de mogelijkheid voor liefhebbers om meer te kunnen spelen.De NOSBO loopt al jaren terug in ledental. Dit zou dus juist de impuls kunnen zijn die de NOSBO nodig heeft om voort te bestaan. Voor SISSA was vorig jaar een bewogen jaar. De sponsoring hield op, een team splitste zich af. Gedurende de zomer ontstond de wens van vele betrokkenen toch op een manier bij de club betrokken te blijven. Met dit team als heuglijke resultante. We hoopten dat er bij andere verenigingen vergelijkbare initiatieven zouden ontstaan zodat de NOSBO competitie nieuw leven ingeblazen zou worden. Het steekt me enorm dat er zo zuurpruimerig op gereageerd wordt. Nu hoef ik met mijn rating van 1844 me geen zorgen te maken dat ik met de nek word aangekeken. Maar mijn schaakvrienden met een hogere elo wens ik dit ook niet toe. Niveauverschillen zijn er altijd geweest. Ajax moet ook af en toe naar excelsior. Persoonlijk zou ik het een eer vinden tegen iemand als Nick Maatman uit te mogen komen.

 

Om de aaibaarheidsfactor van de onzen te verhogen licht ik enkele van onze matadoren er even uit.

Net terug van een welverdiende vakantie, klaar om ons weer te bestoken met humoreske, journalistieke hoogstandjes: Benno de Jongh (1e foto). Deze fanatieke baas won afgelopen jaar het zomerschaak.

Onze Bosnische butcher Edim Salibegovich (2e foto). Dit schaakbeest is naast vlaggenexpert professioneel pokerspeleren erg geïnteresseerd in medische wetenschap. Hij staat bovenaan in de interne en is een van de meest enthousiaste spelers die ik ken.

Correcter dan Frits Rietman (derde foto) bestaan ze niet. Althans op het schaakbord. Daarnaast valt me op dat hij vreselijk moeilijk kan kijken alsof hij alle wereldproblemen probeert op te lossen. Frits is de initiator van het vrouwenschaak bij SISSA. Deze succesvolle ondernemer gaat op korte termijn afstuderen.

Directeur van het schaakfestival Koen Lambrechts (Foto 4). Al jaren een drijvende kracht binnen de club. Voorheen als voorzitter en competitieleider nu als inspirator. Tot voor kort noemde hij me baas. Dat is dan ook de enige reden dat ik blij ben dat hij gestopt is. Zit momenteel in het walhalla van de natuurkunde, Cern.

New kid in town Mathijs de Jong (Foto 5). Heeft zich in no time ontpopt tot een van de meest actieve leden. Heeft een k-factor om jaloers op te zijn, is fan van Koen, is nog eigenwijzer op schaakgebied dan ikzelf, maar erg prettig gezelschap en ik vermoed dat de club nog erg veel plezier aan hem gaat beleven. Samen met hem heb ik de eer dit sterrenensemble te mogen leiden.

Rest nog de wedstrijd tegen Leek. We zouden het kunnen afdoen met de scorebordjournalistiek van Jan. Ik besluit anders: De tegenstander van Mathijs vroeg: Mathijs met een thee. Als hij nou goed gekeken had had hij gezien dat Mathijs de voorkeur aan koffie gaf. Als je ooit tegen Tijmen Hofstra speelt trek dan zo snel mogelijk de pen waarop hij kauwt uit zijn klauwen. Naast het feit dat het gezonder is voor hemzelf is het voor jou als tafelgenoot ook een stuk minder onsmakelijk. Zorg er ook voor dat hij niet begint te praten. Ook dit draagt niet bij aan je levensvreugde. Ons slachtoffer Luuk Peters heeft zich gelijk afgemeld voor de komende 4 wedstrijden. Leuke ontdekking was het zien van de broer van Ab die na jarenlange afwezigheid de stukken weer heeft afgestoft.

 

Ik heb erg veel zin in januari naar Middelstum af te reizen naar hun erg mooie speellocatie.


Sissaklaas vroeg in het land

Geschreven op 26 nov. 2018 door Maarten

Door cadeautjes van Schaakwoude en Phillidor Hadden we ons zowaar in de kop van het klassement genesteld. Iedereen had er dan ook zin in. Helaas want we zijn met zijn tienen. Aangezien ik alles tot dusver mocht spelen leek het me netjes aan te bieden uit te draaien. Met dezelfde tegenzin schrijf ik nu een paar regels over mijn zieleroerselen. Net als Jan van Os ben ik van mening dat er te weinig wedstrijdverslagen zijn. Zeker na verliespartijen. Omdat ik bang ben dat Jan gelijk heeft klim ik zelf maar in de pen.

 

In de interne had ik een alleraardigste partij tegen Kenneth in mijn voordeel beslist. Dit bleek helaas geen goede voorbode. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Assen 2 droomde ik over beide teams die gebroederlijk zaten in een cirkel. Carl stelde voor om de paringen te laten ontstaan dmv lootjes trekken. Mij leek dit niet eerlijk voor de tegenstander. Edim was boos want hij moest tegen van Velzen terwijl er de vorige dag nog was geruild met bord 1 en 2 om dit te voorkomen. Verwarrend ook was dat de Waardenburgjes (bekertrauma) er ook waren terwijl die voor Hardenberg en Coevorden uitkomen. Misschien kwam deze kronkel voort uit een groepsgesprek dat er op vrijdag had plaatsgevonden. Hierin informeerde Edim naar Paul Assen. Mathijs wees hem erop dat hij kasteelheer is. Ik repliceerde: het zou leuk zijn als Paul den Boer voor Assen zou spelen en Paul Assen voor Den Boer. Waarop Elias terecht opmerkte: waar ligt Den Boer. Waarop ik reageerde dat ik vaker struikel over dees en tees. Schaakclub Ten Boer is sedert enige jaren helaas ter ziele.

 

Op de site van Assen staat een uitgebreid verslag over dit treffen. https://www.schaakclubassen.nl/externverslag.php?seizoen=1819&team=2&ronde=4Ik stond er bij en keek ernaar. Na Black friday komt logischerwijs Roetveeg saturday. Om het debacle snel te doen vergeten stel ik voor morgen vast af te reizen naar Akkrum voor een trainingskamp om op 15 december te kunnen knallen tegen Mid-Fryslan, alwaar de Spasken met 8-0 zegevierden.

Advies: Kom eens vaker naar de interne jongens!

Standbeeld voor Mathijs vanwege zijn enorme vechtlust


Sissa 1 stunt tegen Schaakwoude

Geschreven op 07 okt. 2018 door Maarten

Sissa heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. De eerste woorden die gewisseld worden met tegenstanders in het nog maar prille seizoen worden telkens aan deze gedaanteverwisseling gewijd. De meesterklasse is veruild voor de derde klasse en de corryfeeen zijn verwisseld voor trouwe mindere goden. Desalniettemin zijn er wel al 4 matchpunten in de pocket. Zelf heb ik een behoorlijke promotie gemaakt door te veruizen van SISSA4 naar het vlaggenschip. Na een valse persoonlijke start had ik iets recht te zetten. Op 6 oktober zou dat moeten gebeuren tegen een Friese bekende (schaakwoude). Voorafgaand op vrijdag was er samen met Edim afgesprokenwat in Beijum. Zijn dochter ging kleuren en wij schaken in de tuin met soep en kwak. Van Kampen werd er bij gehaald om voor te bereiden op de versnelde draak. Hadden we nu Maarten Hemmes maar uitgenodigd, die zou ons behoorlijk dankbaar zijn geweest. Op de volgende, ook stralende dag waren zeven wedstrijden gepland in het Jannes van der Wal denksportcentrum. In onze eerste thuiswedstrijdzouden we het moeten stellen zonder Carl (familie) en Mathijs (op safari). De wedstrijd begon voor een enkeling gespannen. Elias kon bij het rangschikken van de houtjes alleen rekenen op de steun van zijn eega. Dat moet volgende keer anders! Edim kreeg de rol van teamleider toebedeeld en Maarten H en Marcel verschenen volgens slecht Sissaans gebruik te laat op het toneel.

 

Hemmes kwam als eerste op het scorebord en was zichtbaar niet content met zijn bijdrage. Niet getreurd vrijdag mag je alweer in de wei. Een heldenrol was er voor Marcel op 2, die volgens de captain grootmeesterlijk speelde. Wellicht dat daarom Sipke af en toe kwam binnenlopen. Maar misschien heeft dat ook te maken dat hij met menig damwouder heeft geknikkerd. Eric-Jan op topbord liet wederom zien dat hij uitstekend kan schaken. Vorige keer gaf hij een duitser het nakijken nu moest Gert-Jan in de rouw. Onze rus op bord 3 is een beetje roestig en had niet zijn dag. Raymon op 4 speelde vorig jaar nog in een ander oord. Tegen H&O legde hij Klinkie nog over de knie, gisteren kwam hij niet verder dan remise. Opbrengst bovenste 4: 2 en halve punt. De onderste helft kopieerde dit aantal bordpunten. Zelf kreeg ik de pirc voorgeschoteld. Aan de opening alg het weer niet. Positioneel stond ik overwegend. Maar in de conversie en vooral de tijdnood van mijn tegenstander ontbrak het aan killersinstinct. Toen ik allemaal onlogische dingen begon te doenmaakte een lichte vrees zich van me meester. Gelukkig had mijn tegenstander hier ook last van. Althans zo interpreteerde ik zijn remiseaanbod. Plichtsgetrouw besloot ik toch maar even te informeren naar de stand in de wedstrijd. Arme buurman en tot teamleider gebombardeerde Edim had eigenlijk iets te veel aan zijn hoofd om mijn vraag te kunnen beantwoorden. Besloot mijn stelling te gaan beoordelen en kreeg van mijn tegenstander tehoren dat dit toch echt niet de bedoeling is. Elias was gelukkig alert en wees me op het half punt achterstand in de match. Doorspelen dus daar hoopte ik al op. Niet veel later stonden we op een halfpunt voorsprong. Terug naar mijn buurman. De lichte commotie in mijn partij of mijn weigering van het remiseaanbod in combinatie met lichte tijdnood hadden hem dusdanig van slag gemaakt dat hij een kwal en pion wegbokte. Onze voorzitter was ondertussen bezig aan een alleraardigste partij. Hij bleef overeind in de opening. maakte een fout in het middenspel waardoor hij een kwaliteit achter kwam. Maar met actief spel maakte hij verdiend gelijk. Met 4 bordpunten kon Edim opgelucht ademhalen. Hij bleef stug verdedigen en vlocht een nare truc in de stelling. Aftrekschaakje op de dame. Niet alleen de weergoden waren on gunstig gestemd. De 5-3 was een prelude op een copieus maal (ordinair pizza schransen in Napoli) en een gezellig samenzijn met schaakvrienden van GUC, Staunton en LOS in ons o zo vertrouwde thuishonk aan het zuiderdiep. 

 

Op naar Leeuwarden. It giet oan!


Sissa 2 (Knsb) voor de punten

Geschreven op 07 okt. 2018 door Tjeerd

De eerste clash van het seizoen voor Sissa 2 is weer een feit. Als fris, nieuw team met 2 nieuwe spelers gaan we de gevaren aan in de 5e klasse knsb. Gaan we goed spelen? Ja! Gaan we presteren? Ja!! Gaan we promoveren?? Waarschijnlijk niet. Maar een goed begin scheelt de helft (of hoe dat spreekwoord ook maar gaat), zou de goede toon zetten en motivatie kweken voor de rest van het seizoen. De nieuwsgierige lezer zal denken,, hoe is het dan gegaan?! Nou,, als volgt:

 

Stephanos, een van de nieuwe spelers, mocht zijn eerste officiële partij voor Sissa uitkomen. Hopelijk zal hij de club niet vergeten als hij over een tijdje wereldkampioen is. Vandaag was helaas niet een stap in die richting. Een beetje snel gespeeld, wat slordigheden hier en daar, dapper doorgespeeld, maar het mocht helaas niet baten. 0-1 voor Haren/Oostermoer (Dat was trouwens onze tegenstander. Ik had het nog niet genoemd, maar bij deze).

Ons Writsertje was als tweede klaar. Er kwam langzamerhand een mooie stelling op het bord, en toen.. moesten de stukken terug naar de startpositie, want het bord stond een kwartslag gedraaid. Ach, het kan de beste overkomen, maar blijkbaar gebeurt het Writser ook wel eens. De tweede poging tot een fatsoenlijk potje schaak ging vrij goed. Zijn tegenstander liet wat stukken, kwallen en pionnen staan, dus dat puntje was vrij snel binnen.1-1

Sophie, de stabiele factor (iets minder stabiel na wat biertje zo blijkt in de avond), mocht het opnemen tegen ex-sissaan Bart Romijn. “Snelle remise” is wat verwacht werd, met het stevende een tijd lang af op een trage remise, en dat had niemand aan zien komen. Bart pushte voor een voordeeltje, maar zag een tactiek in het eindspel met torens/dames over het hoofd, waarna hij de witte vlag moest hijsen. 2-1 voor Sissa!

Annemarie had geloof ik ook een vrij stabiele partij, maar even later zag ik Paard en 2 pionnen tegen haar solo loper. Dit was helaas net niet meer te houden. 2-2

Anne, de andere nieuweling, had een goede partij. kwalletje hier, pionnetje daar, en het punt was binnen. 3-2!  Haar tegenstandster was op papier ook vrij aardig (qua schaken dan), dus dat belooft wat voor de rest van het seizoen!

De bourgondische Paul, de held, aangezien hij diezelfde ochtend nog werd opgeroepen, en graag kwam aanschuiven op bord 1, had een wat paniebele partij in mijn ogen; beetje weinig ruimte. Maar mijn ogen zijn niet zo goed (-3.5) en Paul had het waarschijnlijk beter in de gaten dan ik, want hij hield vrij stabiel een remise tegen een goede tegenstander na wat afwikkeling. 3.5-2.5

Roland, heeft de hele partij moeten keepen. Hij heeft dit vrij lang moeten doen. Maar als je paard eenzaam op a1 staat en niet kan galopperen, dan doet dat mentaal pijn. De schakende arbiter zakte uiteindelijk dan ook door zijn knieën. (Spreekwoordelijk dan, hij bleef gewoon op zijn stoel zitten voor de mensen die dachten dat hij letterlijk door zijn knieën ging, dat had gek geweest. Het gebeurt wel, dus chapeau voor je concrete gedachten, maar dat is dus niet wat hier is voorgevallen) 3.5-3.5

De beslissende partij was dus mijn eigen. En het was een zware dobber. Lastig, tactisch, lang.. maar ik had de hele tijd wel een pionnetje extra. Mijn tegenstander kon echter niet genoeg counter creëren, waardoor in het diepe eindspel dit extra pionnetje genoeg bleek te zijn voor de overwinning. HEUJ!!! 4.5-3.5 WINST!!

 

Toen het belangrijkste:

Pizza en bier!

 

en toen nog andere belangrijke dingen in atje:

MEER BIER.

 

Wat zei je lezer? Wat is er nog meer gebeurd is?

Ik moest Maarten korstjes aanbieden die verzameld waren bij de pizza.

Nick vond mijn plakje ham bij het spel Dixit vrij stom.

Sipke kan het beter bij schaken houden dan bij Dixit.

Anne en ik zijn vrij veel slimmerder dan Matthijs en Writser (bij triviant tenminste)

Sophie vind het moeilijk om zondagen van maandagen te onderscheiden.

 

Dat was het wel.

Doei!

Groet,

Tjeerd

 


Meedoen is belangrijker dan winnen

Geschreven op 15 mrt. 2018 door Simon

Meedoen is belangrijker dan winnen

14 maart kan nu al gezien worden als één van de zwarte dagen in 2018. Sissa werd op verassende wijze uit de KNSB Beker geknikkerd door Meppel. Waar er eerst nog hoop op een kleine overwinning of eventueel 2-2 met snelschaken was, liep de wedstrijd flink uit de hand en verloren we vrij hard met 1-3. Nu geeft de eindstand soms een vertekend beeld, maar deze nederlaag was niet helemaal onterecht.

De voorbereiding liep vlekkeloos. 2 weken voor de wedstrijd was er al een appje gestuurd door Nick: “14 maart pakken wij Meppel in Atje (op hun verzoek)”. Jorden kon weer eens tijd vrijmaken voor deze belangrijke wedstrijd, echter niet in fysieke topvorm (iets met een verstandskies, ik heb een mooie foto voorbij zien komen). Verder maakten Ivo “altijd op tijd” Maris, Nick “altijd praatjes” Maatman en ondergetekende het team compleet.

Op de dag zelf werd er nog geopperd om hard te lopen als voorbereiding, maar voor Jorden was het nog geen 15 april. Ivo begon al met indrinken voor de partij, iedereen arriveerde op tijd in Atje (zelfs Ivo?) en iets over acht konden begonnen we aan de wedstrijd.

Op papier waren we gemiddeld 300 ratingpunten sterker, maar ik zag het nog wel tricky worden. Meppel was tactisch opgesteld en ze hadden hun GM op 2 gezet. Ivo voorspelde 3-1 met een nul voor hem maar ik had het gevoel dat het een zware avond ging worden. En dat viel zeker niet mee:

Ivo was als eerste klaar. Het was weer een typische Ivo-partij (“Ivo is misschien wel de puurste schaker die ik ken” aldus Maatman) waarin hij alle theorie uit de weg ging en zijn tegenstander al snel de fout in liet gaan. Tenminste, toen ik een blik naast me wierp zag ik een witte dame in de koningstelling en schrok ik even, tot ik na goed te tellen er achter kwam dat Ivo een stuk meer had. Even later kwam hij in een eindspel met een toren tegen 5 pionnen. Hij besloot een kwal te offeren, kwam verloren te staan (gok ik) maar wist op geniale wijze nog te winnen.

Nick kwam goed uit de opening (na b4 was het +=?) maar raakte snel de draad kwijt. Hij spartelde nog flink tegen, maar uiteindelijk mocht het niet baten. Een flinke domper voor onze IM in spé, maar hij bleef lachen en de praatjes bleven maar komen.

Jorden kwam niet al te best uit de opening en ik hoopte dat uiteindelijk de GM-skills voor het puntje gingen zorgen. Echter, in een redelijk gelijk toreneindspel raakte hij de draad kwijt omdat hij voor de winst ging en bleef hij met lege handen achter. Afgelopen weekend lukte het wel tegen Jobava en Volokitin, maar nu bleek Fokke Jonkman even een maatje te groot te zijn. Ach, er zijn nog 362 dagen!

Ik kwam heel goed uit de opening, miste al snel een paar kansen op groot voordeel maar wist mijn tegenstander alsnog te trucen. Bestelde twee koffie, won een stuk, maar in tijdnood ging het licht een paar keer uit en deed ik een paar matige. Toen ik nog een eindspel met twee lichte stukken tegen een toren wist te verliezen kwamen er een paar welgemeende “och heeeedens” uit. 1-3, de wonderen zijn nog niet de wereld uit.

Vervolgens hebben we cryptische hints gegeven bij Dixit (iets met de kleur rood en Kodi) en gedronken, bier en appelsap. Jorden deed nog wat dingen die ik niet mocht vermelden, er werd meerdere malen geopperd om te gaan stappen maar uiteindelijk werd toch nog redelijk vroeg het (eigen) bed opgezocht en kwamen we tot de conclusie dat we er allemaal ‘niet bij waren’. Eind goed al goed, we hebben plezier gehad en het kan niet altijd meezitten. Volgende keer beter (of toch niet)

 


De juiste instelling!

Geschreven op 11 mrt. 2018 door Nick

 

De juiste instelling!

 

Op zaterdag 10 maart kwamen mijn vrienden uit Apeldoorn op bezoek voor de 7e ronde van de meesterklasse. In de zomer gaan de Apeldoorners altijd een weekje met elkaar in een huis zitten in Vlissingen. Afgelopen jaar bleken ze nog een plekje in hun huis over te hebben, waardoor Merijn mij had uitgenodigd om mee te gaan. Het was een week die voor mij uitstekend was bevallen! Het is een hecht team dat al jaren in min of meer dezelfde samenstelling speelt. Qua vereniging doen zij echt denken aan onze eigen vereniging, aangezien zij de gezelligheid minstens even hoog in het vaandel hebben staan als het schaken en de schaakzaterdagen steevast afsluiten in de kroeg.

 

Het was voor mij de tweede wedstrijd dat ik als teamleider opereerde. Hierbij komen nogal wat verantwoordelijkheden kijken. Zo word ik vanaf nu gedwongen om op tijd aanwezig te zijn aangezien de stukken nog klaargezet dienen te worden. Gelukkig kreeg ik hierbij de hulp van Simon en Zyon, waardoor al het materiaal volgens Pastoor voor het eerst ooit voor 13:05 klaar stond. Een tweede verantwoordelijkheid is natuurlijk de opstelling. Door de vervelende timing van de KNSB zaterdagen met de Duitse competitie misten wij onze toppers Jorden van Foreest (overwinning tegen Jobava!) en Ilja Zaragatski (actief als commentator bij het kandidatentoernooi).

 

Laten we eens kijken wat er op de borden plaats vond. Wanneer we de bordjes één voor één bij langs gaan zien we dat we een rating overwicht hebben op bordje 10 en dat er sprake is van een gelijkwaardige strijd op bordje 5. Op alle andere borden zijn wij de underdog! Gelukkig is rating in het schaken niet alles en kun je veel met een goede instelling compenseren. Zo had ik tegen een aantal spelers gezegd dat iedereen gewoon moest denken dat als ze hun eigen partij winnen, dat het dan met het team ook wel goed komt.

 

Tot mijn vreugde konden wij deze wedstrijd weer gebruik maken van de talenten Floris, Renze en Hendrik uit het tweede team. Renze had een zware opgave tegen Stefan Kuipers. Stefan wint de laatste tijd zo ongeveer elke partij die hij speelt waardoor de grootmeester titel voor hem nu serieus in beeld komt. Ook tegen Renze lukte dit hem weer. Hij bereikte een eindspel met twee pluspionnetjes en tikte dit vervolgens soepel uit. Helaas kon Renze dus geen vervolg geven aan zijn modelpartij tegen Rotterdam.

 

Hendrik was vandaag ook weer voortvarend bezig. Hij was goed voorbereid en ruilde zijn koning in de opening meteen in voor twee kastelen. Hij leek aanvankelijk wat gedrukt te staan, maar naarmate er stukken van het bord verdwenen begon het er wel heel rooskleurig uit te zien. Er ontstond een eindspel waarin wit een koningin had tegen toren paard en loper, en ieder een aantal pionnen. Dit moest natuurlijk gewonnen zijn voor zwart. Hendrik vroeg mij na de tijdcontrole of hij remise moest maken, aangezien hij de mogelijkheid had om eeuwig schaak te maken. Ik vertelde hem dat we waarschijnlijk zelf nog zouden als hij de partij zou verliezen, waardoor hij mocht doen waar hij zin in had. Hendrik besloot voor de winst te gaan en speelde zijn koning voortvarend naar voren. Dit was waarschijnlijk iets te enthousiast. Na een aantal schaakjes had zijn tegenstander ineens een nare dubbele aanval dat meteen het einde van de partij bleek te zijn. Een beetje jammer van het resultaat natuurlijk, maar Hendrik heeft opnieuw laten zien dat hij niet bang is om er tegen op papier duidelijk sterkere tegenstanders vol in te gaan.

 

Als het niveau hoger wordt, wordt het spel vaak degelijker. Lucas en Hing Ting kregen allebei een import-GM voor de kiezen op bordje 1 en 2. Beide partijen waren niet bijzonder spannend, waardoor Hing Ting en Lucas allebei een solide halfje konden bijschrijven.

 

Het spektakel van onze kant vond net als tegen En Passant op de onderste vijf borden plaats. Op bordje 10 speelde Ivo tegen Armen Hachijan. Om kwart over 1 kwam Ivo de zaal binnen. Hij speelde a tempo 1. a3 om vervolgens weer een kwartier te verdwijnen. Hij mag natuurlijk zelf weten wat hij doet, als hij maar puntjes blijft maken:) En ook vandaag kwam het gewoon weer goed. Ivo speelde weer een ouderwetse Ivo partij. Hij deed wat zetjes aan de linkerkant, wat zetjes aan de rechterkant en plotseling had hij ineens een pion te pakken. Dan weet je natuurlijk dat het goed komt en met een mooie slotcombinatie maakte hij het af.

 

Zelf mocht ik het opnemen tegen Thomas Beerdsen. ‘Moet ik echt tegen Maatman’ vroeg Thomas bij de bekendmaking van de paringen. Hij had mij waarschijnlijk niet verwacht aan te treffen om bordje 8. Andersom had ik hem zeker niet verwacht op bordje 8 aangezien Thomas de laatste jaren een bijzonder sterke IM is geworden. Thomas ging meteen provocerend van start door het Frans toe te laten. Hier ging ik na enig twijfelen op in. We kregen al snel een super dynamische stelling nadat ik mijn toren op h1 offerde voor een loper, waardoor de zwarte koningin ingesloten raakte. Objectief was het waarschijnlijk net niet helemaal correct als Thomas het creatieve Pf6-g4-f6! had gevonden om h3 uit te lokken. Leuk werd het zeker nadat Thomas het centrum openbrak met e5?! Na mijn lange rokade werd Lh3+ in stelling gebracht waarna de zwarte koningin van het bord verdween. Thomas gaf mij helaas niet de mogelijkheid om na d3 vuurwerk te tonen met Lxa7!! Dit kostte mij waarschijnlijk kansen op de schoonheidsprijs. Het belangrijkste is natuurlijk het resultaat en met de materiële verhouding van een koningin en licht stuk tegen twee torens was het natuurlijk gewoon een kwestie van geen domme dingen doen, stukjes van het bord ruilen en het puntje binnen tikken.

 

Naast mij was Floris aan het werk in een scherpe Najdorf tegen Max Warmerdam. In de opening hield ik mijn hart vast, omdat ik wist hoe goed Max in dit soort varianten voorbereid is. Floris bleek gelukkig uitstekend in vorm te zijn. Hij kwam eigenlijk nergens in de problemen en had lange tijd het iets betere van het spel. Hij besloot uiteindelijk eeuwig schaak te maken waardoor hij een keurig halfje noteerde.

 

Op bordje 9 was Simon aan het werk tegen Sjef Rijnaarts. In de opening mazzelde hij op één moment nadat Sjef een kans onbenut liet om grof materiaal te winnen. Uiteindelijk kreeg Simon een eindspel waarin hij op een gegeven moment drie pionnen meer had. De activiteit van Sjef bleek uiteindelijk toch voldoende voor het halfje.

 

Op bordje 5 speelde Julian tegen Merijn. Zij kennen elkaar al lange tijd doordat Merijn lange tijd in Julian zijn thuisthuisstad Hamburg woonde. Al na 10 zetten bood Merijn remise aan. Veel spelers zullen dat waarschijnlijk aangenomen hebben. Julian heeft gelukkig een fantastische instelling en ging gewoon voor de winst! Een vijftiental zetten later zal hij daar ongetwijfeld licht spijt van hebben gehad toen Merijn het betere van het spel leek te hebben. Merijn miste een paar kansjes en kreeg vervolgens een naar toreneindspel op het bord. Julian pakte een pionnetje en vervolgens een puntje!

 

Op bordje 6 was Zyon het langst aan het werk van iedereen. Nico leek in de opening ‘gemoveordered’ te zijn maar gaf na afloop aan dat hij alles gepland had. In mijn ogen gaat een zetje als h5 natuurlijk tegen alle wetten van gezond schaken in. Zyon zijn aanpak was doeltreffend waardoor hij al rond zetje 15 een pion te pakken had. Het kostte hem uiteindelijk 101 zetten om de vis op het droge te halen. Opnieuw een super resultaat van Zyon, waardoor hij zijn matige seizoenstart meer dan goed heeft gemaakt.

 

Dit brengt de teller op 6-4! Na afloop gingen wij met het tweede eten in de Bastille (goeie band!) Kees was ook weer even op bezoek geweest en vertelde weer over zijn avonturen bij Forum voor (of zonder?) Democratie. Frits gaf zoals gewoonlijk les over het recht. Daarnaast bemoeide hij zich met beoordelen van mannen op Zyon zijn Tinder account. Verder liet Lucas nog even zien hoe goed hij op de hoogte is van de namen van alle hoofdsteden van de minder bekende landen in de wereld. De avond werd voor velen afgemaakt in Atlantis, waar ik met Renze, Zyon en Simon een potje Dixit heb gespeeld. Zyon bleek onze omschrijvingen van de kaarten het best te begrijpen en won het spelletje overtuigend.

 

Op 7 april wacht titelkandidaat Kennemer Combinatie. Nu wij ons definitief veilig hebben gespeeld kunnen wij weer omhoog kijken! Wij hebben deze ronde opnieuw laten zien dat rating maar een getal is, dus ook tegen Kennemer zal alles weer mogelijk zijn!


Geen zakje chips

Geschreven op 10 feb. 2018 door Maarten

Geen zakje chips

 

Na een wedstrijd als gisteren krijg je wel zin om iets te schrijven. Al zal het niet zo lang worden als jullie van me gewend zijn. Aangezien we de bestelling vrijdagochtend zijn vergeten zie ik me genoodzaakt de Makro met een bezoekje te vereren. De boefjes zijn ook toe aan een lange wandeling. Dus geen tijd te verliezen. Gisteren hebben we weer eens huisgehouden in het DSC. Er werd keurig de nul gehouden en zes bordpuntjes konden worden bijgeschreven. Goed voor het doelsaldo. Wat gebeurde er verder in de promotieklasse? De uitslag van Leek-Kasteel staat nog niet op het scorebord maar ik vermoed niet dat hier harder uitgehaald wordt dan bij de GC4 (ik vraag me af hoe ze in Middelsum van de 7-1 herstellen). Zij zijn na het pak rammel in ronde 1 behoorlijk wakker geschud en gaan nu fier aan de leiding. Ratingfavoriet Lewenborg lijkt na een stroeve start de weg naar boven ook te hebben hervonden, H&O doet het omgekeerd evenredig. Tot voor kort hekkesluiter HSP/Veendam nam het goed draaiende Assen over de knie. Kortom Mickey Mouse competitie. Na een gezellig pizzaonderonsje met v1 ging ik vol goede moed richting Ria. Writser was zo vriendelijk me te vergezellen en in no time werden de houtjes geformeerd. Gelukkig was Tjeerd er niet om de klokken in te stellen. Fortuinlijk genoeg was hij daarentegen wel bereid last minute in te draaien nadat Sophie de lacune had opgevuld in de opstelling van de dames. Dionne beterschap! Te gast was stadsgenoot Staunton. Gehavend verschenen ze aan de start. De teamleider vertrouwde me toe dat er maar liefst drie late afzeggingen waren. Doet me denken aan het verhaal van Paul. Bauke was ziek, Milan had opeens een buitenlandse excursie en Bay was ergens Anders.

 

De wedstrijd: Jorn werd vanwege zijn goede spel beloond met een hoge witkleur. Schuldbewust keek hij me na een half uur aan. 'Zetherhaling, ik kon er niks aan doen'. Zijn tegenstander was zeer content dat hij vroeg naar huis kon. Begreep achteraf dat het meer een dammer was. Dan snap ik wel dat je liever niet gaat schaken. Het eerste volle punt dat kon worden bijgeschreven kwam op de naam van de man met de moeilijke naam. Althans dat vond zijn tegenstander. Nadat hij Writser's naam 4 maal abusievelijk had geprononceerd was het de beurt aan zijn tegenstander genaamd Jeljer om zijn naam te spellen. Als buurman kon mijn partij niet aangenamer beginnen. Ik ben blij dat Daniel ivm een drukke week had verzocht de opstelling iets te wijzigen anders had ik dit mooie tafereel wellicht niet kunnen gadeslaan. De omzetting pakte hoe dan ook goed uit. Daniel kon ook vroeg met een goed gevoel naar bed. Zelf mocht ik het opnemen tegen de immer sympathieke grote Jeroen. Nadat ik afgelopen knsb ronde tevergeefs mijn zwart repertoire tegen d4 onder het stof vandaan had gehaald was er de afgelopen week zo nu en dan tijd om mijn repliek tegen e4 op te poetsen. Ik verwachte iets schots en dat werd het ook. Maar nu net die incorrecte canal variation van het schots gambiet was aan mijn aandacht ontsnapt. Menigeen zal denken waar heeft die gast het over. Speel maar even na (of niet). 1. e4,e5. 2. d4, xd4. 3. Pf3, Pc6. 4. Lc4, Pf6. 5. 0-0, Pxe4. 6. Pc3?! Pfff, heb ik dat weer. 20 minuten nagedacht. Vast leuk voor de analyse maar niet voor nu. Hoe dan ook ik kwam er niet uit. Wat had Erwin ook al weer genoemd als weerlegging. Ik maakte de goede keuze, ik sloeg het paard. Maar speelde daarna de verkeerde loper. Na 7. Lxd5, is Le6! erg sterk. Tx4 gaat niet vanwege Pe7 stuk kwijt. Dus wit moet door met Lxe4 en zwart staat een gezonde pion voor. Lydia had een ander voorstel namelijk 7....f5. Ik vond het onmenselijk maar wel behoorlijk dapper. Hoe het verder gaat na 8. Pg5 mag u zelf uitzoeken. Ook Jeroen gaf dit als weerlegging, maar ik heb zo mijn twijfels. Ik speelde het menselijke 7...Le7 doorstond duizenden angsten, offerde een pion kreeg daarvoor een loperpaar. Men had het over doorspelen maar ik prijsde me gelukkig met een halfje die op dat moment al zorgde voor een 4-1 stand. Marcel maakte zijn favorieten rol tegen Jaap van de Graaf overtuigend waar. Lekker bezig Pouw (4 uit 5). Uiteraard had ik wel polshoogte genomen van de andere zwoegsels. Tjeerd had materiaal buitgemaakt. Paul stond een gezonde boer voor. Alleen Sjoerd zijn stelling bood geen prettige aanblik. Een halfje zou er zeker uitkomen. Tjeerd speelde voor twee resultaten maar vond het team belangrijker dan zichzelf en bood remise aan. Keurig zoals het hoort kwam zijn tegenstander aan de teamleider vragen of hij het mocht aannemen. Petje af voor deze invallende Tom: A. Hij stond verloren. B had 350 ratingpunten minder. Gelukkig was Jeroen mild gestemd en gunde hem het halfje ookal betekende dit het verliezende halfje voor de ploeg uit Helpman. Sjoerd zijn partijen zijn rollercoaster. Je hoeft niet eens naar het bord te kijken. Veel leuker is het om naar Sjoerd te kijken. Hij trok me gisteren toch een blik met stemmingen open. Begrijpelijk als je ziet wat er allemaal op het bord gebeurde. Ik denk dat ik ruimte over laat voor Sjoerd om zelf iets te schrijven over zijn partij. Voor de omstanders was het meer een feest. Over naar Paul. Paul speelt goed. JM, SH en nu ook HS moesten er dit seizoen aan geloven. Het kwam niet geheel regelmatig tot stand maar ook valg is een manier waarop het spel beslist kan worden. Het zal Paul aan zijn reed roesten hoe is lekker aan het schaatsen vandaag. Reedrieden welteverstaan. Dit was mijn laatste woordgrap voor vandaag. Althans in dit stukje.

 

Jammer dat het zo lang duurt voordat we weer in de wei mogen. Onze volgende horde is op 16 maart. HSP/Veendam2 komt op bezoek. Gelukkig mogen we eerst met een select gezelschap het Emmer schaak Genootschap bekeren op maandag 5 maart.