NOSBO: Lewenborg II -SISSA3

NOSBO:

Lewenborg II – SISSA3

Het is 21 november, een frisse dinsdagavond. We zitten in een gemoedelijk buurthuis, waar wij als derde team van Sissa het in de Nosbo-competitie op gaan nemen tegen het tweede team van Lewenborg. Het is een team waar wij op papier kansen hebben en die willen we graag benutten. Na ons verlies tegen Oostermoer van vorige week is het hoog tijd om die eerste wedstrijdpunten binnen te halen.
Het is op zich Sissaans dat het soms wat rommelig verloopt. Niemand staat te kijken dat er eens iemand wat te laat is, maar deze avond was misschien wat te veel van het goede. De begintijd was bij het team niet duidelijk. Wij dachten dat het later zou beginnen dan het werkelijk deed en omdat Justin en ik hadden besloten op het laatst mogelijke moment binnen te druppelen waren wij een goede tien minuten te laat. Ook hadden we onderling niet goed afgesproken wie de teamleider zou zijn, uiteindelijk werd ik dat. De tegenstander was niet van ons onder de indruk.
Maar goed, het gaat om het schaken. Aurore, Rick, Tije en Klaas-Jan waren er klaar voor en tien minuten later waren Justin en ik dat ook! Met Klaas-Jan en Tije hadden we twee nieuwe Sissanen die ons team kwamen versterken. Beiden zijn al ervaren online spelers en hebben in de interne competitie al laten zien dat het tegen hen oppassen geblazen is.


Zij laten dan ook direct hun toegevoegde waarde zien. Op bord 6 werd al snel duidelijk dat Klaas-Jan een maatje te groot was voor de tegenstander. Hij stond vroeg in de avond al op een winnend eindspel en wist daarmee ook als eerste een puntje binnen te halen, 1-0 voor ons!

Tije op bord 5 speelde met wit en kwam goed uit de opening. Vervolgens gaf hij een pion weg en besloot om maar een aanval op te zetten op de koningsvleugel. Met succes! De tegenstander had geen goed genoeg antwoord op de dreigingen en er werd veel materiaal gewonnen. Tije staat duidelijk beter.
Het lijkt daarmee een mooie avond voor Sissa 3 te worden. Toch is het ook de bedoeling dat de hogere borden het goede voorbeeld geven. Toch?

Tije staat een pion achter, maar heeft een sterke aanval

Nou, dat ging niet helemaal volgens plan. Justin, die zijn vorm dit jaar nog moet vinden, kwam op bord 2 niet helemaal lekker te staan. Uit een afruil Caro kwam een lastig eindspel. Een poging om de boel te forceren werd hard afgestraft: veel materiaal moest worden opgeven en daarna werd het geforceerd ruilen. In het pionneneindspel was er geen houden meer aan. 1-1.

Justin zijn tegenstander staat op het punt een pion te winnen

Deze trend zette zich door. Op bord 1 maakte ik er met wit een potje van. Mijn tegenstander speelde niet een goede opening, maar ik blunderde direct terug en kwam een pion achter te staan. Daarna was het geloof bij mij weg. Een paar zetten later kwam ik steeds slechter te staan en deed ik maar wat ik altijd doe in zo’n situatie: Het ingewikkeld proberen te maken en hopen dat dat wat oplevert. Tot mijn opluchting speelde mijn tegenstander een inaccurate verdediging. Hierna kon ik een stuk winnen en niet veel later ook de partij. 2-1.
Overigens bleek het achteraf onterecht dat ik mijn stelling zo negatief beoordeelde. Na een analyse met de computer bleek dat ik delen van de partij zelfs beter stond. Ik weigerde het te zien.

Freerks tegenstander blundert een stuk

Vervolgens waren er nog drie borden bezig: Aurore zat met wit in een positioneel gevecht in de London, Tije was druk bezig zijn voordeel om te zetten tot een punt, Rick was bezig met zwart een aanval op te zetten in de Catalaan. Bij Aurore’s partij hadden beide kanten goede kansen om beter te staan. Aurore kreeg wellicht de grootste: 28. g5!!. Deze zet offerde een paard, maar gaf meer dan genoeg compensatie. Helaas werd deze niet gevonden en was zwart aan de overhand in het resulterende eindspel. Aurore wist dit goed te keepen en haalde er remise uit. Uiteindelijk was er toch teleurstelling bij de Francaise, want er had meer in gezeten. 2,5-1,5.

De stelling waar 28.g5 zou leiden tot een winnende positie voor Aurore

Voor de wedstrijduitslag werd het daarna eigenlijk niet meer spannend. Tije speelde een gewonnen eindspel uit tot een punt. Rick speelde op bord 4 een prima partij, waar de tegenstander op een gegeven moment een grote fout maakte door pionnen voor de koning naar voren te duwen. Hij kwam in een winnend eindspel waar hij een dame voor drie stukken + een extra loper had. Dat moet winnend zijn. En inderdaad, na het verdedigende werk van de tegenstander te doorbreken kon ook hij rekenen op een punt. Eindstand 4,5-1,5!

Rick wint een dame!

Kortom, een geslaagde avond met een goed resultaat. Na de partij geanalyseerd te hebben met de opponent en nog even te hebben nagepraat met het team. Kon ik als incidentele teamleider het formulier tekenen en gingen we naar huis. Onze volgende tegenstander: Valthermond!

Verslag door Freerk


Posted

in

by

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *