SISSA3 – Staunton3

KNSB: SISSA3 – Staunton 3

Drie doet het

25 november was het alweer tijd voor de derde speelronde voor SISSA 3, waarin we het moesten opnemen tegen Staunton 3, het enige team uit de competitie waarvan de spelers gemiddeld jonger zijn dan onze eigen spelers. We begonnen met goede hoop aan deze wedstrijd aangezien Staunton ook nog geen overwinning had weten te boeken dit seizoen.

Ik speelde zelf op bord 8 met de witte stukken. Het was een partij die overgenomen werd door blunders van zowel mij als mijn tegenstander. Het ene na het andere stuk werd weggegeven door ons beide. Gelukkig voor mij deed ze dat net iets vaker en had ik een dame en toren tegenover een loper. En met deze twee stukken moest ik alleen nog even schaakmat zetten, iets waarvan ik volledig van overtuigd was dat te doen met Dg8. Tot mijn grote schrik sloeg ze mijn dame gewoon en moest ik nog even aan de bak voordat ik schaakmat kon zetten. (1 – 0)

Briljante zet of blunder?

Hoeveel blunders er gemaakt werden bij mijn eigen partij, zo weinig fouten werden er gemaakt bij Diederick op bord 7. Diederick speelde een bijna foutloze partij en noemde het na afloop misschien zijn beste partij ooit. Helaas speelde de tegenstander van Diederick een compleet foutloze partij en wist de enige fout van Diederick af te straffen door de toren van Diederick in te sluiten. Vanaf dat moment werd de partij keurig uitgespeeld en gewonnen door de tegenstander. (1 – 1)

Diederick moet geen Tb7 spelen. Wat is een betere zet?

Op bord 6 speelde Justin een slopende partij. Al was het maar omdat hij en ook zijn tegenstander hadden besloten om bijna al hun tijd te gebruiken voor de eerste 20 zetten, waardoor er door de rest van de zetten voortdurende tijdsdruk zat op beide spelers. Justin wist gelukkig veel beter met deze tijdsdruk om te gaan en kon zijn betere stelling uiteindelijk omzetten tot zijn eerste overwinning van het seizoen. (2 – 1)

Op bord 5 speelde onze teamcaptain Aurore een Franse opening, waarin ze na zet twee (De2) al volledig uit haar openingstheorie was. De partij ontvouwde zich er als eentje waarvan beide spelers erg hun best deden het centrum van het bord niet in hun bezit te krijgen. En ik was er ook van overtuigd tijdens het bekijken van deze partij, dat die in een remise zou gaan eindigen. Gelukkig besloot de tegenstander van Aurore elk tempo dat je kon verliezen te verliezen en daar maakt Aurore dankbaar gebruik van. Op deze manier wist zij in een toreneindspel het ene na het andere pionnetje weg te snoepen en de overwinning binnen te halen. (3 – 1)

Niet alle toren eindspelen zijn remise

Op bord 4 speelde Lieuwe zijn partij. Dit was een scherpe partij waarin beide spelers graag wilde winnen. In de partij werd de druk op de stukken van Lieuwe steeds groter en kwam hij uiteindelijk een pion achter te staan. De druk van de tegenstander werd echter steeds groter op de stukken van Lieuwe en onder deze druk zag Lieuwe een aanval op zijn loper over het hoofd en kon hij zijn tegenstander de hand schudden (3 – 2)

Twee stukken zijn aangevallen, hoe kan Lieuwe ze beschermen?

Op bord 3 speelde Merlijn tegen een speler met ongeveer 350 ratingpunten meer een bizarre partij. Waarbij in de opening zoveel verschillende trucjes mogelijk zijn dat je er tureluurs van zou kunnen worden. Merlijn werd dit gelukkig niet en liet ook in de analyse achteraf merken alles te hebben gezien. Helaas liet zijn tegenstander zich ook niet gek maken en kwam er een verliezend lopereindspel op het bord. (3 – 3)

Deze opening was te gek om een goed onderschrift te vinden


Op bord 2 speelde Tije die vol zelfvertrouwen had gezegd deze week dat hij graag op een hoog bord wilde spelen en met succes. Hij speelde een Evans gambiet, iets wat hij vaak in snelschaakpotjes speelt, maar ook uitstekend in een lange partij kan spelen. Hij wist via een tactische aanval materiaal te winnen om vervolgens al zijn stukken op de zwarte koning af te sturen en deze uiteindelijk mat te zetten (4 – 3)

Tije’s aanval is te gevaarlijk

Met nog één bord te gaan zit de eerste overwinning voor Sissa 3 dit seizoen eraan te komen en hebben we genoeg aan een half punt. Dan komt het wel heel goed uit dat je een solide schaker als Roland op bord 1 hebt zitten. In een Siciliaanse opening kwam Roland twee pionnen voor te staan, maar wist zijn tegenstander een gevaarlijke h-pion te creëren. Deze pion werd uiteindelijk zo sterk dat Roland zijn paard ervoor moest opgeven. Dit was uiteindelijk geen probleem voor Roland en kon rustig de pionnen van zijn tegenstander afpikken en Sissa 3 de eerste teamoverwinning van dit seizoen besproken. 4,5-3,5

Na Pxh2 Kxh2 moet wit accurate zetten vinden om de remise te voorkomen

Na afloop van de partijen werd er met een gedeelte van het tweede en het eerste gegeten in een Chinees restaurant met Siberische temperaturen. Waar wij werden bediend door een nogal markante mevrouw. Uiteraard sloot de avond zich af in het H’tje waar bier gedronken werd en de partijen geanalyseerd werden. Over drie weken is het alweer tijd voor de volgende wedstrijd waar koploper ESG ons te wachten staat.

Verslag door Rick


Posted

in

by

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *