Philidor 1847 3 – SISSA 3

Het is zaterdagochtend, helder weer. SISSA 3 verzamelt zich bij het station om naar Leeuwarden te vertrekken. Ik ben zelf iets te laat, maar het is niet erg want Paul komt als laatste aanzetten met 1 van onze autos, en we hebben toch ruim genoeg tijd ingepland. De autorit verloopt soepel; met wat klassieke muziek op de radio, en Eric die er ongemakkelijk achter komt dat hij de enige in deze auto is die geen Fries kan verstaan. Niet dat je daar veel aan hebt in Liwwadden, maar toch.

Eenmaal aangekomen nuttigt iedereen een koffie/frisdrank en nemen we tijdig plaats in de altijd prima verzorgde Zaal Enzo. Het team heeft er goed zin in. Terecht ook, we hebben een mooie sterke lineup meegenomen. Ook is het voor Lucas leuk dat hij zijn eerste KNSB partij gaat spelen, altijd spannend, maar hij lijkt de zenuwen onder controle te hebben. Zelf hoef ik geen partij te spelen, ik ben meegereisd als verslaggever en kan me voor het eerst vanaf het begin volledig daar op focussen. Normaliter is dat pas na een uur nadat ik mijn eigen partij verloren heb. Toch weer een andere ervaring.

Vooral Freerk gaat met een blij hoofd zitten, omdat hij ziet dat zijn tegenstander van vorig jaar, een jong kind, 2 borden hoger zit bij Tije. Maar even later betrekt zijn glimlach alsnog wanneer er een ander koter tegenover hem plaatsneemt. Helaas Freerk, misschien mag je volgend jaar eindelijk tegen een oud mannetje spelen. De wedstrijdleider gaat zoals gewoonlijk nog even over de huisregels, en dan mogen we beginnen. Even een korte samenvatting van de opstelling, bord 1 t/m 8 en de opening op die borden (of althans, wat ik dacht te zien):
-Joshua, met zijn geliefde Bird opening
-Tije, een open Siciliaan
-Paul, vrij snel al een voor mij rare stelling, maar ik geloof dat het uit een soort Frans komt
-Freerk, met een Scandi. Had vantevoren beloofd er een doodsaaie partij van te maken
-Merlijn, opent e4 en krijgt een Caro Kann tegen
-Eric, beantwoordt e4 met e5 en er komt een Italiaanse opening
-Lucas, zijn standaard pf3 g3 meuk, soort van Konings-Indische Aanval
-Aurore, hoe kan het ook anders, een Frans. Die wit meteen afruilt.
Aurore speelt tegen Siem, volgens mij de teamleider van Philidor 3. Hij zit wel vaker op bord 8 maar is absoluut niet hun zwakste speler. Erg snelle speler ook, ik geloof dat hij gewoon snel klaar wil zijn en dan ook de andere borden kunnen bekijken voor een verslag. Maar het lijkt zijn spel niet zwakker te maken, een ervaren doorduwer, zeker in dit soort saaie afruilfrans stellingen. Maar dan ga ik toch liever bij een ander bord kijken. Joshua heeft al vroeg veel ruimte in het centrum kunnen pakken. Oogt goed, maar wellicht claimt zwart later dat hij meer heeft gepakt dan hij kan houden. Tije heeft inmiddels een draak-achtige setup, die wit gaat bevechten met nu al een vroege f3, en zometeen ongetwijfeld een lange rokade. Dat belooft vuurwerk dus in mijn achterhoofd noteer ik om terug te gaan naar dit bord als anderen me vervelen (kuch Freerk kuch).

Paul heeft ook vroeg zijn f-pion naar voren geschoven op f4 en lijkt ook een scherpe spannende stelling te construeren. Überhaupt kijk ik vaak graag naar de partijen van Paul, meestal erg complexe chaos waar beide partijen op het randje van de afgrond balanceren. Alleen hopen dat Paul niet net als vorig jaar zich in de complexiteit verliest en het eerste misstapje begaat. Op het bord van Merlijn kan ik het eerste concrete pluspuntje zien, hij heeft de structuur weten te beschadigen, zijn h-pion gaat aanvallend naar voren, ik weet vrij zeker dat hij beter staat. Freerk solide saai snooze door, enige te melden is dat zijn tegenstander ook f3 heeft gespeeld. Ondertussen loopt Jan Timman door de zaal, maar die is gelukkig niet onze tegenstander. Hoewel meerderen van ons dat vast best leuk hadden gevonden, maar puntjes verdienen is ook leuk.

Bij Eric heeft de opponent veel ruimte gepakt op de damesvleugel, maar de opstelling van de pionnen oogt verdacht, dit zouden wel eens zwaktes kunnen worden. Hij heeft wel het enige bord waar nog alle stukken en pionnen aanwezig zijn. Ondertussen heeft Aurore al dames geruild. Nu inderdaad bij Tije korte vs lange rokade, mooi. Paul staat lekker, Merlijn staat zeker weten lekker, en vooral belangrijk is dat ik nog niemand slechter zie staan. Een hoopvol begin dit. Lucas snaait een pion met een tijdelijk offer en dan een pion-vorktrucje. Hij wacht wel erg lang voordat hij d4 naar voren schuift met de vork. Apart, want je zou zeggen dat je dit hebt uitgerekend voor zet 1 van de variatie, dan hoef je niet op zet 2 te dat nogmaals te doen. Maar goed, liever een speler die zorgvuldig dubbelcheckt of hij niks mist dan iemand die gehaast een dom foutje maakt zoals ondergetekende. Voordeeltje daar dus.

Tije lijkt inmiddels ook een voordeel te hebben: hij heeft het loperpaar en zijn a&b pionnen marcheren dreigend naar de witte koning. Heeft hij misschien zelfs trucjes op a2? Nog niet, maar ik word wel blij van zijn stelling. Al helemaal nadat hij een sterk binnengedrongen paard weet af te ruilen en als kers op de taart een pion wint. Nadat bij Eric fxe3 gebeurt en bij Aurore f4 kan ik constateren dat er binnen iets meer dan een uur op nog maar 1 bord de f2-pion nog op zijn plek staat. Bijzonder. Paul offert ondertussen een pion, maar de aantasting van de stelling ziet er uit als meer dan genoeg compensatie. Sterker nog, terwijl ik dit opschrijf geeft de tegenstander snel een pion terug om te proberen de stelling te redden.

Terwijl ik een kop thee bestel besluit Remco dat hij niet kan wachten tot morgen voor het verslag en eist een update in de clubapp. Prima, weet het thuisfront ook hoe het ervoor staat. Eric heeft inmiddels genoeg van de bekrampte damesvleugel en start zijn tegenaanval op de koningsvleugel. Ziet er dreigend uit, nog een bord waar ik goede hoop voor heb. Helaas zijn er ook wat borden die ik begin af te schrijven. Joshua staat een pion achter in een aparte stelling, ik weet het niet zeker maar heb er een slecht gevoel bij. En Aurore lijkt inmiddels helemaal ingesloten door de pionkettingen van wit, die gaat straks pionnen verliezen om door te kunnen spelen. Bij Tije heb ik nog steeds goede hoop, maar zijn tegenstander probeert hem nu wel te truccen met allerlei gestoorde complicaties. Onder andere een hangend paard dat door 2 pionnen gepakt kan worden, maar met g-pion volgt mat en met e-pion hang je zelf een stuk en open je een gevaarlijke lijn. Ik hoop dat Tije de rust kan bewaren.

Ondertussen heeft Merlijn zijn voordeel ook omgezet in winst, 1-0! De h-pion en Merlijn’s loper maken gehakt van de koningspionnen van zwart en nadat hij zijn dame en toren binnenbrengt is mat onstopbaar. Mooi, want Tije kon de rust niet bewaren. Ik zie allerlei matdreigingen op zijn bord nadat er verkeerd is omgegaan met de complicaties, en zelf zie ik nog geen manier om het op te lossen. Wel heeft Lucas nog een pion gewonnen en Eric ook, dus ik probeer even de balans op te maken. Zoals het er nu uitziet staan Aurore, Joshua en Tije slecht, Lucas, Eric en Paul staan goed (Paul heeft inmiddels de zwarte koning naar d7 weten te forceren, het ziet er onaangenaam uit, hoewel nog geen concrete knockout zichtbaar), en Merlijn heeft al gewonnen. Als het zich zo voltooit dan gaat Freerk dus beslissen of we 1 of 2 matchpunten pakken. Maar goed, dan moeten alle voordelen wel geconverteerd worden. Met een halve burrito nog over van de vorige avond maak ik mij op voor deze laatste fase.

Tije verliest inderdaad. Nadat hij vraagt aan Aurore of hij al mag opgeven (‘Nee’), probeert hij nog te verdedigen met een toren en dame, maar dat werkt ook niet en de opponent wint in stijl met een dameoffer. Ondanks het belang van Freerk’s partij is die stelling nog steeds zo saai dat zelfs zijn tegenstander in de denktank in slaap lijkt te vallen. Is dat dan de beoogde strategie geweest? Zou zo maar eens kunnen werken. Ondertussen wint Lucas een stuk, en dan ook nog een kwal, dit puntje durf ik op te schrijven. Aurore wordt geforceerd om af te ruilen naar een compleet verliezend eindspel, dus die durf ik ook op te schrijven aan de overkant. Lucas bevestigt mijn inschatting en wint inderdaad, heel keurig spel van hem in zijn eerste KNSB partij.

Ik zie Paul de handen schudden en schrijf dolenthousiast in de clubapp dat Paul wint, want in een korte blik lijkt de zwarte koning nog steeds in de problemen. Helaas blijkt niks minder waar, Paul heeft zich toch weer in de complexiteit verloren en ergens in het stukkengeweld is zijn dame gepend. Zonde, duur puntje dit. Maar het was wel een leuke partij om te volgen desalniettemin. Joshua verliest inderdaad ook, maar daar rekende ik inmiddels al op. Net als Aurore, ze probeert het heldhaftig nog even vol te houden maar er is geen houden aan. In ieder geval heeft ze ervoor gezorgd dat Siem niet weer snel klaar was.

Met een tussenstand van 2-4 is het beste waar we nu op kunnen hopen 1 matchpunt. Eric’s stelling ziet er goed winnend uit, bij Freerk lijkt er eindelijk dingen te gebeuren. Hij heeft een pion meer, die ook nog eens een vrijpion is, maar de stelling is wel vrij complex, beide kanten kunnen hun stukkencoördinatie nog wel verbeteren. Om dat te bewerkstelligen stuurt wit een paard naar voren met een tempo op Freerk’s dame. En dan moet ik toch concluderen dat degene die zijn scherpte verloren is door uren saaiheid niet zijn tegenstander maar Freerk zelf is, want hij ziet het compleet over het hoofd en beweegt een ander stuk. Het kind tegenover hem grijpt in ongeloof de dame en in eenzelfde ongeloof gaan Freerk’s handen naar zijn hoofd. Verloren. Eric redt nog een klein stukje roem voor het team door zijn partij wel te winnen zoals verwacht (hoewel het toren eindspel niet compleet makkelijk wordt uitgeschoven en zelfs op gegeven moment volgens de engine remise is, maar in de analyse ruimte leek het voor stervelingen onhoudbaar), dus we hebben wel weer veel bordpunten voor eventuele tiebreakers. 3-5. Toch zonde, want er zijn meerdere partijen die echt de andere kant op hadden kunnen vallen.

De meeste leden van het team stappen weer in de auto en gaan burgers eten in Groningen, zelf blijf ik nog even voor de echte reden dat ik op een zaterdag meeging zonder te spelen; zodat ik soep kan eten bij mijn oma in Leeuwarden. Dat doet alle verliespartijen teniet, heerlijk.


Verslag door Diederick


Posted

in

by

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *