Staunton 1 – SISSA 1

Het was weer zover, na de gebruikelijke pijnstillers mocht SISSA 1 om 13:00 uur aantreden voor de uitwedstrijd thuis in het DSC. Ook gebruikelijk is dat we natuurlijk niet compleet waren om 13:00 omdat Kenneths lunch belangrijker was dan op tijd komen. En gelijk heeft ie. Enigszins jaloers staar ik naar de twee miezerige bananen in mijn jaszak en het gebrek aan overig eten omdat ik wel stipt om 13:00 aanwezig wilde zijn. Laat toch maar zien dat na lang niet schaken je oude gewoontes wat verleert.

Na de mislukte zoektocht naar cappuccino en iets eetbaars werden de klokken gestart en hadden we acht matadors die gingen proberen de strijd tegen degradatie wat dragelijker te maken. Al met al misten we Pieter, maar de opstelling was goed genoeg dat er gezonde wedstrijdspanning bij sommigen was, en dat motiveerde. Zelf was ik als eerste klaar, een partij waar niks over te melden was en dus eindigde in een halfje. Leuk dat schaken op zaterdag, en om 16:00 kon het eerste biertje open en kon mijn tegenstander naar de verjaardag van zijn kleindochter.

Dat om 16:00 de eerste partij pas klaar was, zegt vrij veel. De stellingen waren veelal complex. Sjoerd speelde lekker, en had een speculatief offer dat leek te werken. Helaas is lijken op nog niet de werkelijkheid, en moest hij een dameruil toelaten. Daarna moest hij eigenlijk een stuk verliezen, maar ging zijn jonge tegenstander vrijwillig een slechter eindspel in. Aangezien hij jong is, en Sjoerd oud, is dat een groot voordeel voor Sjoerd die met wit het uit mag schaken. Wordt vervolgd.

Ondertussen was Jorn op bord zes klaar. Hij kwam niet echt lekker uit een Frans, kreeg pionnen naar zijn hoofd geslingerd en had geen tegenspel. Een tactisch nulletje dus, maar we waren licht optimistisch, want de stellingen op de nog gaande borden waren veelbelovend.

Kenneth op bord twee had ook zeker een stelling. Ik snapte er niks van, Kenneth ook niet en ook hier werd een stuk in één geblunderd en niet gespot door de tegenstander. Hier kwam dus ook een eindspel op het bord, maar in dit geval was de tegenstander ouder. Gelukkig was hij hierdoor niet per se beter en gaf hij op in wat achteraf een remisestelling was. Dat puntje steken we lekker in de broekzak, en met nog vijf borden bezig was het gelijk. Kenneth wil ook bier, dus bier twee wordt gehaald.

Maarten Hemmes won op bord 8 redelijk soepel. Hij kreeg een kwaliteitsoffer op f6, pakte het cadeautje tevreden aan en kreeg als bonus ook nog de activiteit en een betere stelling. Hier kwam dus nog een mooi puntje bij, en was het 2,5 – 1,5 voor SISSA.
Met Hemmes en Kenneth beneden ging ondertussen het derde biertje los, en werden we steeds optimistischer. Raymon kwam nooit in de problemen en pakte ook een soepel halfje. Meer heb ik van die partij niet meegekregen.

Blijven bord 1, 3 en 4 over. Sjoerd staat ondertussen nog steeds gewonnen, Edim heeft een chaotische stelling en Nelis offert een kwal terwijl hij daarvoor wel beter leek te staan. Naja, het kwaloffer pakt niet lekker uit en Niels verliest nadat de kwal wordt terug geofferd en een vrijpion niet te stoppen is. Ai, daar leek meer in te zitten. Edim staat nog steeds chaotisch, en de stelling kan alle kanten op. Sjoerd staat nog steeds gewonnen, en kan de manier kiezen waarop het punt gepakt wordt. Hij wint een stuk, en houdt een pion over. Wordt vervolgd.

Biertje vier wordt gehaald, er wordt wat gehands-en-braind, er worden Lions gehaald, waarmee de zoektocht naar iets eetbaars toch deels geslaagd is en Sjoerd komt heel gefrustreerd naar beneden. De oplettende lezer had deze wending aan kunnen zien komen: hij heeft een trucje toegestaan en heeft toch niet gewonnen. 3,5 – 3,5. Helaas staat Edim ondertussen netto drie pionnen achter, en wordt dat ook een nul. De nog oplettendere lezer kan nu concluderen dat 3,5 punten toch weer niet genoeg is voor een wedstrijdpunt, en we moesten er vandaag toch twee ophalen. Hierdoor staan we nog op de solide laatste plaats, waardoor er ruimte voor verbetering is en de weg naar boven wel steeds steiler lijkt te worden. Er gaan al geruchten over dat de vierde klasse stiekem toch leuker is en dat de derde klasse maar stom is. Biertje vijf wordt gehaald, Sjoerd kondigt aan dat hij vandaag wil vergeten en dus meegaat zuipen.

Ook traditioneel is er niet gereserveerd bij een restaurant. Minder traditioneel is dat er maar vijf mensen van 1&2 samen uit eten willen, dus is er plek bij Happy Italy. Nog minder traditioneel worden er maar vier biertjes besteld (Sophie heeft een negen-maanden afkickcursus van cafeïne en alcohol te pakken) en kunnen we een uur wachten op het eten. Gelukkig was deze bodem voldoende om daarna in H’tje het eindspel van Sjoerd nog eindeloos terug te zien komen, nog een biertje of wat te bestellen en dom te blitzen tegen wat wildvreemde schakers die zich LOS noemen. Gertjan was de enige in de kroeg die wel een wedstrijdpunt had gepakt, maar die speelt bij Assen. Wie is dan de winnaar in dit verhaal en van deze voor SISSA in het algemeen, maar SISSA 1 in het bijzonder, toch wel slechte zaterdag? Als ik m’n rekening en het koppie op deze zondag mag geloven, is dat Maarten.


Verslag door Jorik


Posted

in

by

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *