Sissa 3 – Mid Fryslan 1

Het is zaterdagochtend. Tien voor twaalf hebben we afgesproken om te verzamelen bij het station. Ik was iets later en zoals gebruikelijk moesten we daarna nog op twee anderen (Paul en Merlijn) wachten.
Qua stand ziet het er niet best uit voor Sissa 3. Wij moeten winnen, het liefst met grote cijfers van een team dat op papier sterker is dan ons. Daarnaast moest Staunton verliezen. Ook was er nog een andere bijzonderheid: Femke, inmiddels bekend Sissaan speelt nu voor de tegenstander. Waar zij voor de Nosbo afgelopen dinsdag nog keurig een puntje voor ons wist te scoren, moeten we nu hopen op een off day.
Eenmaal aangekomen in Akkrum krijgen we een beste hagelbui als welkom. Daarna komen we binnen in de zaal via een andere ingang dan dat eigenlijk de bedoeling was. Echt typisch Sissaans is dat, dat doen wij gewoon. We worden vriendelijk begroet door iedereen en komen in een hal die normaal bedoeld is voor spelende kinderen. Er is veel ruimte, overal hangen knutselwerkjes en er is een soort minibibliotheek met onder andere het oeuvre van Carry Slee & vele Donald Duck stripboeken. In het midden van de hal staan een aantal tafels met schaakborden, waar wij plaatsnemen.
Nadat iedereen z’n koffie/thee heeft gekregen, worden de klokken gestart. De partijen ontwikkelen zich als volgt:
1. Tije (wit) speelt een Alapin met d5
2. Joshua (zwart) Gaat voor het Frans, geeft aan goed geprepped te zijn
3. Merlijn speelt met wit een doorschuiffrans
4. Lieuwe Moet tegen Femkes Catalaan
5. Freerk eveneens een Alapin maar dan met pf6
6. Paul Geen idee
7. Aurore Een London (wat een verrassing)
8. Roland Gaat voor het konings indisch tegen d4
Onze opdracht? Winnen! We moeten tegen een jong team. Wat mij opvalt is dat mijn tegenstander een heel vet Slipknot shirt aanheeft en dat Tije’s tegenstander vindt dat het al korte-broekenweer is. Ik vind dat wel wat enthousiast, gezien het net buiten had gehageld.
De middag begint met een voor mij historisch moment. Mijn tegenstander speelt langzamer dan ik! Ik ben snel tevreden met de zetten die ik vind. Ontwikkelen, principes.. torens naar de midden. Lijkt prima zo. Ik heb al snel een kwartier meer dan mijn tegenstander.
Ik loop wat rond en het ziet er allemaal nog onduidelijk uit. Tije zit in een ingewikkeld eindspel. Aurore speelt tegen iemand die er alles aan doet zo passief mogelijk te spelen. Joshua is nog lekker prep aan het blitzen. Merlijn is diep aan het nadenken terwijl zijn tegenstander nog geen minuut van de tijd heeft gebruikt.
Na een dik uur spelen is er het eerste resultaat. Merlijn geeft op. Hij deed een stukoffer dat niet werkte. Daarna leek zijn dame gevangen, maar achteraf gezien had er nog wel even doorgespeeld kunnen worden. Merlijn zag het niet. 0-1. Ik loop verder rond en zie ook dat Joshua ineens nogal slecht staat. Na nog even te verdedigen wordt ook dat een 0. “vergeten h6 te spelen, en daarna sta je straalverloren” was de eindconclusie. Jammer. 0-2
Roland is rustig aan het schuiven. Zijn tegenstander speelt snel, totdat die een pion weggeeft. Daarna wordt er lang nagedacht. Ook bij Aurore is het rustig en bij Lieuwe is het nog steeds ingewikkeld, al begint hij steeds ietsjes minder te staan voor mijn gevoel.
Ik ga weer zitten bij mijn bord en vind dat ik goed sta. Het staat waarschijnlijk gelijk, maar de positie van mijn tegenstander is een stuk lastiger te spelen. Hij doet wat gekke manoeuvres om de stukken te ontwikkelen en uit het niets staat hij ontzettend slecht. Nadat ik de juiste manier vind om aan te vallen, gaat mijn tegenstander nadenken voor 30 minuten. De gedachten zullen waarschijnlijk een mix geweest zijn van uitrekenen van varianten, balen, uitrekenen van andere varianten, nog meer balen en misschien denkende aan dat hij liever bij een concert van Slipknot had gestaan. Hij speelt nog een paar zetten, maar er was geen houden meer aan. 1-2
Paul heeft dan inmiddels er een remise van gemaakt, wat er precies gebeurd is weet ik niet. Wel zag ik eerder dat hij zijn dame in de linie van de tegenstander kreeg. Echt gevaarlijk heeft het er nooit uitgezien. 1,5-2,5 Vervolgens vertelt Joshua dat Lieuwe in een verloren eindspel is beland. Ik ben toch hoopvol en ga kijken bij het bord. Femke staat twee vrijpionnen voor in een eindspel met ongelijke lopers. Het ziet er kansloos uit. Ik geef het nog vier zetten, denk ik.
In theorie zouden we nog steeds kunnen winnen en daar houden we ons aan vast. Aurore komt na heel wat heen-en weergeschuif in een beter toreneindspel. Haar tegenstander beheerst dat niet goed genoeg en verliest. Roland is ook aan het schuiven in een eindspel met een pion meer. Er komt een pionrace die totaal niet spannend is. Tegenstander geeft op en zo is het ineens 3,5-2,5 voor ons.
Is er dan nog hoop? Tije, die voor mijn gevoel al drie uur een eindspel aan het spelen is, is nog steeds bezig. Het is een loper versus paard eindspel. Het lijkt even verloren, maar Tije weet heel keurig de pionnen die hij eerder verloor terug te winnen.
Ook Lieuwe is een uur later op één of andere nog steeds aan het verdedigen! Het pad naar de winst lijkt helemaal niet zo makkelijk meer. Helaas voor Lieuwe weet Femke na een hoop zetten met h4! Toch nog een extra vrijpion te krijgen. Het is het enige plan in de positie en dat plan werkt. Er resteert niks anders dan op te geven. Wel heeft hij respect gekregen van het hele team, want hoe die dat zo lang heeft weten tegen te houden is erg knap. 3.5-3.5
Inmiddels krijgen we te horen dat Staunton heeft gewonnen. Winnen hier maakt dus ook niet meer uit voor de stand. Tije zit nog steeds in hetzelfde eindspel. Inmiddels zal ik wel zo’n twee uur klaar zijn en wil wel graag naar huis. De rest dacht dat, Tije dacht dat en zijn tegenstander ook. Remise en daarmee de eindstand 4-4.
Jammer, maar helaas. We hebben ons best gedaan en meer zat er helaas niet in. Het wordt dus degraderen. Een beetje ongeluk dit seizoen kwam samen met wisselende prestaties van iedereen. Gelukkig heeft dat nooit afbreuk gedaan aan de gezelligheid. Met Aurore als topcaptain, Roland en Paul met de auto’s en de rest die met een goed humeur kwam opdagen, hebben we er een leuk jaar van gemaakt! Hopelijk kunnen we volgend jaar laten zien waarom wij gewoon horen in de vijfde klasse!


Posted

in

by

Tags:

One response to “Sissa 3 – Mid Fryslan 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *