Beker <1900: SISSA - HSP/Veendam

Na onze hegemonie in de beker tot 1900 (Jaja de finale werd zelfs met 4-0 gewonnen van het Emmer schaakgenootschap), konden we dit jaar gewoon weer opnieuw beginnen. Niet eens vrijgeloot de eerste ronde!? De NOSBO hoeft zich niet te verheugen op een klachtenbrief mijnerzijds want ik hou van schaken. Dus dat extra potje juichen we van harte toe.

Zelf zou ik er aanvankelijk niet acte de presence geven vanwege een weekend weg met pa en moe, broer en zijn eega en Vievje. Maar SISSA 1 en 3 moesten ook al spelen en ik slaagde er als tl er niet in 4 spelers af te vaardigen. Maar het betrof een uitje van 3 nachten, welliswaar in Wapserveen (het walhalla voor natuurliefhebbers), dus een avondje opofferen aan de schaaksport was nog wel te billijken voor de familie. Mogelijk begint de schoen nu wel te wringen en begint men zo te morren omdat ik meen op zaterdagavond hier een paar regels aan te moeten wijden.

Daar gaan we dan. Marcel is in blakend goede vorm. Hij hield het opperhoofd van Deventer afgelopen zaterdag al op een halfje en egde Roelof Kroon het vuur aan de schenen in de nosbowedstrijd tegen bedum. Dus alle redenen om hem aan het hoogste bord te plaatsen. Hij kweet zich uitstekend van deze taak. Een erg strakke partij uit een stuk zoals hij het zelf noemde. Er is niks lekkerder dan in een kleine bezetting snel op voorsprong te komen. Ik kende zelf weinig problemen in de opening tegen het door mij voorgeschotelde koningsgambiet. Ik wist dit echter niet om te zetten in een beduidend voordeel. Stukjes werden geruild en een klein bang jongetje maakte zich meester van mij in het resterende pioneindspel dus bood ik maar remise aan. Mijn tegenstander had goed getaxeerd als geen van beiden een poging doet om te winnen zijn er geen verliezers. Buurman Arthur kende ik alleen van magic the gathering. Niet dat ik dat ook speel. Echter ik faciliteer het wel in ons etablissement aan het Gedempte Zuiderdiep. Hij bleek ook behoorlijk te kunnen schaken, maar dit ging hij pas doen nadat hij de opening had verloren. Carl routinier had dit uitstekend in de gaten dat hij geen remise moest aannemen gezien de precaire situatie op bordje 3. Zelf had ik ook zo geredeneerd toen ik remise aanbood. Arthur verliest en Carl wint. Zo geschiedde. Beetje flauw deze spoiler, al denk ik dat menig lezer de uitslag reeds voorbij heeft zien komen. Het werd toch nog een echte kraker. Elk sceanrio werd in het laatste uur denkbaar. A & C winnen, A wint en C verliest. C & A remise, C & A verliezen beiden. Andere opties ga ik niet meer noemen want ik ben klaar met de opsomming. Carl maakte het volgens mij nodeloos spannend door nadat hij hij een kwal had bemachtigd een dame te geven voor toren en paard. Ik vermoed nog steeds dat Txf6 (ipv Dxf6 winnend was om na Dxg5+ de koning te parkeren op f7 waar de toren net nog stond). Toen de zware stukjes werd geruild was het een koud kunstje voor Carl om zijn paard superieur te laten zijn aan de opponent zijn loper.

Later werden we herenigd met onze strijdmakkers die hadden huisgehouden in Winschoten. en ik zag dat het goed was.

De avond is inmiddels op zijn einde en het is me gelukt onder het schrijven ook nog een positieve bijdrage aan de sfeer op een paar vierkante meter in zuidwest Drenthe. Andere doelstelling is een fatsoenlijke nachtrust. Ik wens een ieder een even genoeglijk weekend toe.

Verslag door Maarten


Posted

in

by

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *